Deelnemende kerken:

Doopsgezinde Gemeente

Protestantse Gemeente

Rooms Katholieke Parochie

Actueel

Volg ons op Facebook
KLIK HIER voor een abonnement op de digitale nieuwsbrief van de Raad van Kerken

Agenda

26 feb 14:00
Boekwinkel Het Kruispunt
27 feb 20:00
Boekwinkel Het Kruispunt
01 maa 10:00
Marktpleinkerk
09 maa 17:00
De Ark

 

SITELINKS
www.raadvankerken
www.destalopdekaag.nl
www.bijbelsetuin.nl
www.boekwinkelhetkruispunt.nl

De oorlog in Haarlemmermeer geschilderd

Als wijkverpleegkundige fietste ze in de oorlogsjaren door Haarlemmermeer. Zonder rubberbanden natuurlijk, zoals bijna iedereen. Door haar uniform had ze meer mogelijkheden ergens te komen. Zo kon ze ook voedselbonnen bij onderduikers brengen. Mary Koning (1912-1998) werd in 1941 de nieuwe wijkverpleegkundige in deze regio, met als standplaats Amstelveen-Zuid.
Het waren hachelijke tochten: zonder licht in het stikdonker op de fiets naar patiënten, bijna de sloot in gereden. Altijd wind, vaak tegen. Mooi in de zomer, in de hongerwinter 1944-1945 bijna niet te doen.

Mary Koning begon ‘haar grote tocht’ in de Haarlemmermeer, toen zij bijna 30 was. Bijna tien jaar werkte ze er.

35 jaar later verwerkte ze al deze ervaringen in haar nieuwe passie: schilderen. 76 jaar oud begon ze de natuur te schilderen, eerst in aquarellen, later in diverse technieken.. Tijdens haar fietstochten had ze goed gekeken. Later werd haar werk abstracter en verwerkte ze haar levenservaringen in haar schilderkunst. Het gaf haar rust en maakte haar milder.

Ze heeft tien jaar, tot haar dood in 1998, geschilderd en ontwikkelde daarin een eigen stijl, met breed technisch spectrum en op hoog niveau.
In oecumenisch kerkcentrum De Ark in Hoofddorp start zondag 2 juli een expositie van haar werk dat verbonden is met de oorlogsjaren en Haarlemmermeer. Haar dochter, Marianne Ziekemeyer, die haar werk nu beheert, selecteerde een breed scala over deze periode onder de titel ‘Geen gewone zomer’. Het zijn aquarellen en gemengde technieken.
De feestelijke opening vindt plaats op zondag 2 juli om 12.00 uur in kerkcentrum De Ark, Muiderbos 36, in Hoofddorp. Marianne Ziekemeyer zal het werk van haar moeder introduceren. Daarna is er een hapje en drankje om de expositie in alle rust te bekijken.

 

Tot begin september is de expositie elke dinsdagmiddag te bekijken van 13.30 tot 16.00 uur. Ook is bezoek op afspraak mogelijk, via cultuurindeark@gmail.com

De tentoonstelling is georganiseerd door Cultuur in De Ark, dat het hele jaar door exposities in De Ark organiseert.

De schilderijen van Mary Koning zijn ook te koop. Wie vast een voorproefje wil, kan kijken op www.omaopzolder.nl