01 jul 00:00
Slavernij Monument

Mobiel Repair Café in Abbenes

Naast de 2049 Repair Cafés die er op dit moment wereldwijd zijn, is er op donderdag 12 maart eenmalig ook eentje in Abbenes. Daar strijkt dan het Mobiel Repair Café neer in Dorpshuis Het Praatpunt aan de Hoofdweg. Iedereen uit Abbenes en buurdorpen als Kaag en Buitenkaag, Weteringbrug en Leimuiderbrug, is dan tussen 10.00 en 12.00 uur van harte welkom met alles wat kapot is in en om huis en aan kleding of fiets.
Dorpshuis Het Praatpunt is het sociale middelpunt van Abbenes. ‘Er is veel saamhorigheid hier’, zegt Praathuisbeheerder Erica van den Berg. Zo kwam bij dorpsbewoners en Het Praatpunt de vraag op: zou een Repair Cafe daar niet goed bij passen? ‘Een Repair Café is een ontmoetingspunt, waar je het leven samen een stuk beter wilt maken. Dat kan bijvoorbeeld door minder weg te gooien en meer te repareren, maar ook door mensen in te schakelen die graag wat voor een ander betekenen of gewoon onder de mensen willen zijn. ‘Die drie dingen zijn helemaal de kenmerken van Repair Cafés’,  zegt Rien Wattel, bestuurslid van de Stichting Repair Café Haarlemmermeer. Daarin werken het NMCX Centrum voor Duurzaamheid Haarlemmermeer, GroenLinks Haarlemmermeer en Kerkcentrum De Ark uit Hoofddorp samen. Repair Cafés bestaan al sinds mei 2013 in Haarlemmermeer: er zijn er nu zeven in zeven dorpen.

Wat kun je laten repareren? Senseo’s en Nespresso’s en andere koffiezetapparaten, allerlei keukenmachines, cd-spelers, stofzuigers, verlichting, fietsen en rollators en kleding. Reparaties zijn gratis, maar ‘we vragen wel een vrijwillige bijdrage, om nieuw gereedschap te kunnen kopen en voor de start van nieuwe Repair Cafés’. Repair Cafés zijn niet-gesubsidieerd. Als ‘tip’ noemt het bestuur € 5, ‘maar minder of meer is ook oké’.

Mocht de animo in Abbenes heel groot zijn, dan zou ook daar een vast Repair Café kunnen komen. Wel moeten er dan voldoende vrijwilligers in en om het dorp gevonden worden. Het Mobiel Repair Café draait op vrijwilligers uit de zeven andere Repair Cafés.

Mobiel Repair Café Abbenes in Dorpshuis Het Praatpunt is open op donderdag 12 maart van 10.00 – 12.00 uur. Laatste inloop: half uur voor sluitingstijd.

Meer weten of vrijwilliger worden? Kijk op www.repaircafehaarlemmermeer.nl of bel 06 16040860.

Ook te vinden op Facebook: facebook.com/repaircafehaarlemmermeer/

info over andere repair café's KLIK HIER