KLIK HIER voor een abonnement op de vernieuwde digitale nieuwsbrief van de Raad van Kerken

03 jun 19:00
Joannes de Doper
06 jun 20:00
het Fundament
11 jun 10:30
17 jun 13:00
Joannes de Doper

www.raadvankerken.nl
www.ontmoetinghoofddorp.org

Boekbespreking: Wij slaven van Suriname

Activiteit in het kader van Keti Koti, 150 jaar afschaffing van de slavernij
Boekbespreking: 'Wij slaven van Suriname' van Anton de Kom.

In 1934 publiceerde Anton de Kom, dit boek, dat zowel een literair meesterwerk is, als een persoonlijke en algemene geschiedschrijving, als een felle aanklacht tegen racisme en uitbuiting. Het is het eerste boek waarin de geschiedenis van Suriname beschreven wordt vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaafgemaakten, die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve ondervond. Anton de Kom (die als verzetsstrijder in een Duits concentratiekamp overleed) vertelt hoe het Nederlandse koloniale bewind het land onderdrukte en hoe verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen daartegen in opstand kwamen. Het is een boek, dat nog niets aan zeggingskracht heeft verloren en terecht in 2020 opnieuw is uitgegeven met enkele inleidende artikelen. In dit jaar dat herdacht wordt dat 150 jaar geleden de slavernij door Nederland werd afgeschaft goed om te lezen en over van gedachten te wisselen.

Begeleiding: Leo Mesman.

Datum, tijd en locatie

Woensdag 7 juni 2023

Tijd: 20.00-22.00 uur