Parochiehuis
Parochiehuis
21 jan 20:00

15e en laatste herdenking Schipholbrand

Dit jaar is het 15 jaar geleden dat de Schipholbrand uitbrak. Op maandag 26 oktober stond het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer, samen met de Haarlemmermeerse wethouders Nobel en Rip bij het monument in Oude Meer stil bij dit trieste jubileum. Het was tevens de laatste keer dat de brand publiekelijk wordt herdacht.
De herdenking vond plaats bij het monument achter Breguetlaan 67, tegenover de Shellpomp in Oude Meer (Schiphol-Oost). De Haarlemmermeerse wethouders Jurgen Nobel en Johan Rip vertegenwoordigden het Haarlemmermeerse gemeentebestuur. Wethouder Nobel hield een korte toespraak. Centraal stond het leggen van bloemen bij de elf paaltjes met de namen van de slachtoffers.

Impressie van de herdenking bij NH Nieuws.
Aanleiding herdenking
In de nacht van 26 op 27 oktober 2005 vielen in het cellencomplex op Schiphol-Oost elf doden: ingesloten vreemdelingen die wachtten op papieren over hun verblijf hier of ‘toevallig’ waren opgepakt.

Belangrijke reden voor de herdenking was dat voor een aantal nabestaanden en overlevenden het trauma nog duidelijk leefde. Deze groep is inmiddels door allerlei oorzaken heel klein geworden. Ook vond de herdenking plaats omdat ‘vreemdelingendetentie in Nederland’ nog steeds omstreden is. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het rapport ‘Isolatie in vreemdelingendetentie’ van Amnesty International van begin september. Dat thema wil het Platform door andere manifestaties, bijvoorbeeld rond de verkiezingen, aan de orde blijven stellen. Daarom is deze 15e herdenking de laatste.
Meer lezen
Bart Zuidervaart van Trouw was erbij en keek terug en om zich heen in een column in Trouw.
Klik hier

Een goed overzicht over de brand en de laatste 15 jaar in het Noordhollands Dagblad.
Klik hier.

Bij RTV Oost kunt u lezen over hoe de brand de bewakers en marechaussee raakte.
Klik hier.
In het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer werken samen: Amnesty International Hoofddorp, de Raden van Kerken van Hoofddorp, Nieuw-Vennep en Badhoevedorp, Caritas Haarlemmermeer, het Humanistisch Verbond Haarlemmerland, Bezoekgroep migrantengevangenis Schiphol, Stichtingen Somaliërs in Haarlemmermeer, P-punt Hoofddorp, Project AFriend4AFriend Haarlemmermeer en Stichting Amalia Nieuw-Vennep. Stichting Vluchtelingenwerk West en Midden-Nederland, locatie Haarlemmermeer is informerend en adviserend betrokken bij het Platform. Voor meer informatie: vluchtelingenhaarlemmermeer.nl.