23 jun 19:30
03 sep 20:00
De Lichtkring

Windtelefoon in Hoofddorp

Het jaar 2020 kende veel rouw en had een ander verloop van rouw en afscheid als gevolg van het coronavirus en de maatregelen. In de gehele samenleving leeft momenteel een brede behoefte om te gedenken. De Protestantse Gemeente Hoofddorp opent daarom voor iedereen de kerkgebouwen op zondagmiddag 22 november 2020 van 13.00-15.00 uur.

Windtelefoon
Eenmaal per jaar worden in de drie protestantse kerken de overledenen herinnerd door hun namen te noemen. Deze gedachteniszondag valt dit jaar op 22 november. ’s Middags zijn de Marktpleinkerk, De Lichtkring en De Ark dan open voor iedereen die iemand wil gedenken. Bij de Marktpleinkerk, Marktplein 96, kan dat onder andere door in de Windtelefoon een woord, groet, vraag of stille wens te delen met een overledene.

De Windtelefoon komt uit Japan, waar tienduizenden sinds de tsunami een witte telefooncel in de heuvels van de stad Otsuchi bezochten als verbinding met hun dierbare overledenen. Drie weken lang is er op zaterdag om 17.30 uur op NPO2 het programma 'Met hart en ziel' waarin aandacht is voor het thema Ik vergeet je niet. Daarin wordt in de aanloop naar de Gedachteniszondag teruggekeken op al het afscheid dat plaats vond in het jaar. De Windtelefoon uit dit programma is deze zondag ook bij de Marktpleinkerk te bezoeken, maar zonder tv-opname.

De Windtelefoon maakt onderdeel uit van een programma rond de Marktpleinkerk. In een omlijsting van muziek, gedichten en stilte, is er gelegenheid om een kaars voor de overledene aan te steken. Om te voorkomen dat er te veel mensen tegelijkertijd aanwezig zijn, wordt er met tijdsloten gewerkt. Om de 10 minuten kan er een groep van 10 personen naar binnen.

Herdenken in Hoofddorp
Ook De Ark en De Lichtkring openen die middag hun deuren om te herdenken.
In De Lichtkring, Lunenburgdreef 70, kunnen bezoekers een kaars aan te steken of even stil te zijn. Tijdens ieder tijdvak van 20 minuten worden liederen voorgedragen en is er muziek.

In De Ark aan het Muiderbos 36 mogen bezoekers binnenlopen om een kaarsje aan te steken of om even te blijven zitten. Elk blok van een half uur begint met een paar gedichten, gevolgd door muziek en tien minuten stilte. De naam van de overledene wordt op een papieren boomblaadje geschreven die vervolgens in een boom in De Ark gehangen wordt. Wie liever niet komt kan ook namen van tevoren doorgegeven aan predikant Aarnoud van der Deijl, ar.vanderdeijl@pghoofddorp.nl. Die naam zal dan in het eerste halfuur hardop worden voorgelezen, voor die persoon wordt een kaarsje aangestoken en een blaadje met zijn of haar naam in de boom gehangen. Het eerste blok van 13.00 -13.30 uur is live te volgen op www.pghoofddorp.nl.

Aanmelden

Vanwege de coronamaatregelen is aanmelden noodzakelijk. Dit kan uitsluitend via de website www.pghoofddorp.nl. Op deze website is ook meer informatie te vinden.