KLIK HIER voor een abonnement op de vernieuwde digitale nieuwsbrief van de Raad van Kerken

29 jan 13:30
10 feb 14:00
14 feb 20:00
De Lichtkring
15 feb 20:00
01 maa 20:00
02 maa 18:15
09 maa 18:15

www.raadvankerken.nl

Kleine herdenking Schipholbrand

Op dinsdag 26 oktober is in kleine kring de Schipholbrand herdacht bij het monument in Oude Meer. Ook de Hoofddorpse kerken waren bij de herdenking betrokken.

Zestien jaar geleden brak in de nacht van 26 op 27 oktober de Schipholbrand uit. In het cellencomplex op Schiphol-Oost vielen elf doden: ingesloten vreemdelingen die wachtten op papieren rond hun verblijf hier of die ‘toevallig’ waren opgepakt. De brand had veel politieke impact: twee ministers en de burgemeester van Haarlemmermeer traden af. Vorig jaar, bij de 15e herdenking, werd de brand voor het laatst publiekelijk herdacht, samen met de Haarlemmermeerse wethouders Nobel en Rip. Voortaan leggen leden van het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer op 26 oktober bloemen bij de elf paaltjes in Oude Meer, voor elk slachtoffer een, en noemen deze elf namen. Het thema ‘vreemdelingendetentie in Nederland’ wordt door het Platform, waarin ook de kerken vertegenwoordigd zijn, nog steeds in diverse activiteiten aan de orde gesteld.

Bij de herdenking 2021 werd het gedicht ‘Een beter land’ van Willem Wilmink uit 1999 voorgelezen. Daarin verbindt hij de dromen van vluchtelingen met die van ons. Een van de laatste strofes luidt:

Iedereen blijft hopen
dat hij nog een toekomst heeft
rust voor zijn vermoeide hoofd
een plek waar hij in vrede leeft
laat me niet verrekken
pak me bij de hand
en we vinden misschien samen
ooit nog een beter land

Vaak wordt gezegd: ‘Willem Wilmink zou zelf hebben gewenst, dat dit gedicht vreselijk gedateerd was, maar helaas.’ Herman van Veen zingt deze tekst sinds 1999.

In het Platform werken samen: Amnesty International Hoofddorp, de Raden van Kerken van Hoofddorp, Nieuw-Vennep en Badhoevedorp, Caritas Haarlemmermeer, het Humanistisch Verbond Haarlemmerland, Stichtingen Somaliërs in Haarlemmermeer, P-punt Hoofddorp, Project AFriend4AFriend Haarlemmermeer en Stichting Amalia Nieuw-Vennep. Stichting Vluchtelingenwerk West en Midden-Nederland, locatie Haarlemmermeer is informerend en adviserend betrokken bij het Platform. Voor meer informatie: vluchtelingenhaarlemmermeer.nl.