KLIK HIER voor een abonnement op de vernieuwde digitale nieuwsbrief van de Raad van Kerken

03 feb 17:00
De Lichtkring
06 feb 20:00
09 feb 14:00
Parochiehuis
03 maa 17:00
Joannes de Doper
06 maa 20:00

www.raadvankerken.nl

Schipholbrand herdacht

Woensdagavond 26 oktober is bij het monument in Oude Meer de Schipholbrand herdacht, die 17 jaar geleden elf doden eiste.

In de nacht van 26 op 27 oktober 2005 brak in het toenmalige detentiecentrum op Schiphol-Oost een grote brand uit. Daarbij kwamen elf ingesloten vreemdelingen om het leven. Een deel van hen was min of meer bij toeval opgepakt voor nader onderzoek of wachtte op officiële papieren.

De jaarlijkse herdenking wordt sinds 2020 in kleine kring voortgezet door het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer, waarin o.a. Haarlemmermeerse kerken, de stichting Marhaba en Amnesty Haarlemmermeer samenwerken. Dat gebeurt omdat in deze regio nabestaanden en overlevenden wonen die nog steeds door de brand getraumatiseerd zijn. Zij voelen zich door deze aandacht daarin niet alleen staan. Tijdens de herdenking bij het monument in Oude Meer, vlakbij het nu afgebroken detentiecentrum, werden de elf namen genoemd en rozen neergelegd bij de elf herinneringspaaltjes.