Deelnemende kerken:

Doopsgezinde Gemeente

Protestantse Gemeente

Rooms Katholieke Parochie

Nieuws

Volg ons op Facebook
KLIK HIER voor een abonnement op de vernieuwde digitale nieuwsbrief van de Raad van Kerken

Agenda

03 feb 17:00
De Lichtkring
06 feb 20:00
De Ark
09 feb 14:00
Parochiehuis
03 maa 17:00
Joannes de Doper
06 maa 20:00
De Ark

 

SITELINKS
www.raadvankerken.nl
www.destalopdekaag.nl
www.bijbelsetuin.nl
www.boekwinkelhetkruispunt.nl

Groen licht voor mensen op de vlucht

Op 10 december verlichtten ook velen in Haarlemmermeer hun huis met een groen licht voor het raam. Zo steunden ze bewoners aan de Pools-Wit-Russische grens, die dat doen als ‘hier ben je welkom’ voor de vele vluchtelingen daar in niemandsland.

 

Een groot aantal Haarlemmeerse organisaties, kerken en politieke partijen sloot zich aan bij de actie Groen Licht van de Vereniging van Asieladvocaten en -Juristen Nederland (VAJN). Zij riepen ons op om op 10 december, internationale dag van de Mensenrechten, een Groen Licht-signaal te geven door huizen of gebouwen groen te laten kleuren of een groen lichtje voor het raam te zetten.


Groen Licht is geïnspireerd op de groene lichtjes, die bewoners en kerken langs de Pools-Wit-Russische grens aan hun huis of gebouw of voor het raam hangen, als teken dat migranten en vluchtelingen in nood daar welkom zijn. Als ze proberen Polen binnen te komen om asiel te vragen worden ze door de autoriteiten tegengehouden, opgejaagd of met harde hand teruggeduwd. Op veel meer plekken langs de grenzen van de EU worden mensen op de vlucht steeds vaker tegengehouden of in gammele bootjes terug de zee opgestuurd. Daardoor wordt aan vluchtelingen de mogelijkheid ontnomen gebruik te maken van hun recht asiel aan te vragen in Europa. Meer dan zestig landelijke organisaties zoals een groot aantal kerken en politieke partijen doen mee. Wake Amsterdam zet het Amsterdamse Stadhuis in de groene spotlights.

 

Op initiatief van het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer deden ook in Haarlemmermeer een aantal kerken, politieke partijen en organisaties zoals Amnesty International Haarlemmermeer en het koor Morrend Volk mee. Zo was de Hoofddorpse H. Joannes de Doperkerk aan de Kruisweg 1071 in groen licht gehuld. Daar was ook een korte Vesperviering.


 

Deelnemers in Haarlemmermeer voor zover bekend:

Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer
Morrend Volk
GroenLinks
PvdA
D66
CU/SGP
Amnesty International afd. Haarlemmermeer
H. Joannes de Doper parochie
Marktpleinkerk Hoofddorp
De Ark, Hoofddorp
Caritas Haarlemmermeer